< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Slik overlever du julen uten å blakke deg helt

Slik overlever du julen uten å blakke deg helt Juletiden blir bare mer og mer stressende for mange av oss. Skal du være perfekt og gjøre julen perfekt for deg og alle rundt deg, går det en masse penger med i dragsuget. Men er det virkelig nødvendig? Har du lite penger eller ikke vil bruke all verdens på julen, finnes det gode råd.

Selve julehøytiden varer jo bare noen få dager, så hvorfor i alle dager skal man bruke tusenvis av kroner på slikt? Det flyr penger til alt mulig i disse tider. Julekonserter, juleavslutninger, julebord, gaver til alle mulige folk du egentlig ikke ser noe til uansett, masse mat som krever mye tid og penger før den havner på bordet, all verdens slag julebakst som tyter ut av øre og munn til slutt, heftig rengjøring av hus og leilighet selv om det kanskje ikke er nødvendig, juledekorasjoner i hver krik og krok. Alt for å gjøre julen perfekt, liksom!

Kanskje det er på tide at du tilpasser julefeiringen til din økonomiske virkelighet og heller prioriterer hva julen burde symbolisere – tid og kos sammen med dem du er glad i?

5 store og små sparetips til julefeiringen

Her er noen raske tips tips til hva du kan gjøre av grep for å spare – selv om det er jul. Verdt å tenke over i alle fall.

Tips 1: Ta bort alt som ikke er nødvendig

Glem å sende hundrevis av julekort som egentlig ikke er ment som noe annet enn å vise frem at du ønsker andre en god jul eller at du har tid til å lage julekort i motsetning til mange andre. Er det ikke like enkelt å skrive noen ord på sosiale medier, sende SMS eller til og med sette av tid til å ringe familie og venner du ellers ikke ser så mye til?

Glem at du burde lage pepperkaker og annen julesnacks i bøtter og spann. Nei, det må ikke være 7 eller flere slag i huset før juleklokkene klinger. De ringer uansett.

I det hele tatt: glem det å skulle være perfekt – er det noe å bry seg hva naboer eller andre tror om deg?

Dersom du synes det høres grusomt ut å skippe all verdens, kan du vel i alle fall begrense deg? Send julekort til noen spesielle, velg et arrangement (en konsert, et teaterstykke eller lignende) som prioriteres, man må ikke fly på noe hver eneste kveld i dagene fremover!

Bare fordi du begrenser julehysteriet, betyr ikke det at du ikke like andre mennesker eller er egoistisk. Det betyr ganske enkelt at du lytter til dine egne behov og ønsker. Det er jo flott, faktisk!

Tips 2: Unngå fråtsingen i mat i julen

Jeg mener selvsagt ikke at du skal være fornøyd med knekkebrød og brunost i julen, men det er vel ingen grunn til å overspise bare fordi det er jul. Sannsynligheten er stor for at du begynner julaften formiddag med risgrøt og avslutter 2. juledag med vondt i magen. Mat og matselskap skal være hyggelig, men å dytte i seg i all verdens i løpet av julen er vel ikke det?

Er det virkelig slik som i gamle dager at det er en stor skam dersom det ikke er en masse mat til overs når måltidene er omme? Nei, synes jeg. Hvorfor ikke heller fordele mindre porsjoner av hovedretten og kanskje heller ha en enkel forrett og en fin dessert?

Jeg skal selvsagt holde meg langt unna å kritisere julemattradisjonene til andre, så uansett ber jeg deg om å tenke på alt som kastes av mat i julen. Ikke forsyn deg med mer enn du kan spise – ta heller flere ganger. Sørg for at restene blir spist opp eller brukt i nye retter, kanskje 2. juledag kan være julerestedagen?

Mange har middagsgjester på besøk i julen og har derfor problemer med å finne de riktige mengdene av mat. Da kan det lønne seg å planlegge litt ekstra, kanskje til og med sjekke opp hvem som egentlig spiser hva. Har du noen kresne på besøk, er det kanskje ingen vits i å kjøre på med en masse mat som de ikke liker?

Tips 3: Kutt ut juletreet

Det er kanskje som å banne i kjerka, men tenk i alle fall gjennom om du i det hele tatt MÅ ha et juletre? Skal du kjøpe et, forsvinner fort hundrelappene. Kanskje det holder med granbar og kvister som gir godlukt? Husk for all del at mange er allergiske, så her gjelder det å kjenne besøket godt.

Jeg vet det er fy å kjøpe plasttre med tanke på miljøet, men fordelen med et plasttre er i alle fall at det holder i mange, mange år.

Dersom du ikke akkurat bor i et bysentrum, kjenner du kanskje noen som eier en skog med et tre du kan få? Det koster ikke mer enn å spørre, i alle fall.

Tips 4: Reduser gavehelvetet

Det høres voldsomt ut, men under enkelte juletre kommer det også i år til å se ut som sløsefanter har generalforsamling. Må ungene dine ha en rekke pakker hver? Må partneren din få morgengave? Ventegave? Kall det hva du vil, det er bare et tegn på overdrivelsen.

Har du ennå igjen å skaffe noen gaver, bør du absolutt vurdere å ta «julegavepraten» - den har jeg nettopp hatt med mine foreldre – vi skal møtes til jul, men nå er det på tide å konsentrere oss om kosen fremfor «bytte av gaver».

Kanskje det er for sent i år, men akkurat i julen er det kanskje på tide å ta julegavepraten med flere, skal vi ikke kutte ut gavene til neste år?

Tips 5: Brukte eller selvlagede gaver er det ikke noe galt med

Dersom du fortsatt ikke har fått tak i de gavene du vil, synes jeg du bør vurdere å kjøpe brukte gaver – eller lage noe selv. Ta deg en tur i nærmeste bruktbutikk eller sjekk kjøpe-og-selge-sidene i ditt nærområde på Facebook. En person som blir misfornøyd over en gave, fortjener kanskje ingen verdens ting neste år?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?