Butikkene setter opp prisene før Black Friday og julehandelen

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime
Prisene øker i butikkene fra midten av oktober og frem til Black Friday hvor butikkene pøser på med tilbud, ifølge en undersøkelse fra Prisguiden. Kunder føler seg lurt.

Trodde du butikkene gir kjempetilbud til Black Friday? De er flinke til å skape oppmerksomhet rundt tilbudene, men prisbesparelsen er ikke nødvendigvis slik at du må slå til denne uken.

Prisguiden.no sammenligner produkter og priser fra nettbutikker og har studert prisutviklingen på de 1000 mest populære produktene fra over 400 butikker.

– Denne analysen viser at prisene øker fra midten av oktober og frem til Black Friday hvor butikkene pøser på med tilbud. Etter Black Friday øker prisene igjen frem mot jul. Vi ser også at prisøkningen er større i forkant av Black Friday i år enn i fjor, opplyser Amund Espelien i Prisguiden til NRK.

Tallene er ikke overraskende for Forbrukertilsynet, og forbrukere oppfordres til å sammenligne priser før et kjøp og også se på prisstatistikken for produktene.

– Det er ikke sikkert du må "slå til nå" selv om det står det på plakaten. Sjekk prisene og prishistorikken på varen før du tar opp lommeboka. Jeg har for eksempel sett en oppvaskmaskin som har hoppet 4000 kroner opp og ned i pris, så man kan spare mye på et nettsøk, sier Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet til NRK.

Det er fullt mulig å gjøre et knallgodt kjøp på Black Friday, men det gjelder altså å følge litt ekstra med. - Det er ingen tvil om at Black Friday er den dagen i året der flest produkter er på sitt billigste. På mandagen i Black Week var gjennomsnittsrabatten på 18 prosent, mens på Black Friday var snittet på 20 prosend, forteller Are Vittersø hos Prisjakt.no til Tek.no.

- Ikke la deg lure av store plakater, glorete farger og høye prosenttall, mener Rune Kaino Nikolaisen fra Gjerrigknark.com. Han oppfordrer ganske enkelt til å ikke la seg rive med og kjøpe mer enn man har råd til.

Aktuelle saker fra den siste tiden: