Fretex forklarer sin prissetting: Hva skal gjenbruk koste?

I senere tid har Fretex blitt kritisert for sine tildels høye pris på f.eks. klær. Enkelte mener det koster like mye på Fretex som å gå på salg i vanlige butikker. I denne saken forklarer Fretex hvilke hensyn som ivaretas når varer prissettes - innlegget er fra en pressemelding og formidles ukommentert:

Priset for å støtte mennesker som har det vanskelig

Formålet til Fretex er å bekjempe utenforskap og fattigdom ved å bidra til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Giverne og kundene til Fretex er med på å finansiere sosialt arbeid for mennesker som opplever at livet er vanskelig. I 2023 gikk 28 millioner kroner til dette arbeidet, det er ti prosent av bruktomsetningen. Frelsesarmeen opplever stor pågang av mennesker som trenger hjelp, så bidraget fra Fretex er svært viktig.

Fretex er også opptatt av å tilby gode varer til lave priser. Derfor kostet 60 prosent av alle plagg som Fretex solgte i 2023 under 100 kroner. Hos Fretex kan kundene kjøpe bukser og gensere fra 69 kroner, vinterjakker fra 129 kroner og sko fra 49 kroner.

De med dårligst råd betaler ikke noe for varene fra Fretex. De kan få det de trenger via Frelsesarmeens sosiale arbeid eller de kan komme til Fretex med en rekvisisjon fra Frelsesarmeen, slik at de selv kan velge ut varer uten å betale.

Priset for å respektere givers intensjon

De som gir til Fretex og Frelsesarmeen ønsker at gavene skal komme til nytte og bidra til det sosiale arbeidet og til mer gjenbruk. Hvis prisene settes svært lavt vil giverne støtte oppkjøpere og mange folk med god råd som liker å gjøre et kupp. Det er ikke givernes intensjon.

- Når Fretex mottar verdifulle donasjoner, er vi opptatt av at verdien i størst mulig grad skal bidra til miljøarbeidet og til de sosiale formålene. Prisene er derfor differensierte, sier Hilde Kjønstad, kjedeleder i Fretex.

Priset for et bedre miljø

En viktig del av Fretex sitt arbeid er å bidra til mer bærekraftige og sirkulære løsninger for klær og andre varer. Frelsesarmeen er opptatt av å forvalte skaperverket godt, og har gitt Fretex i oppdrag å jobbe for mer gjenbruk. I dag produseres og selges enorme mengder fast fashion til lave priser. Miljøbelastningen skjer i produksjonsfasen og dette er ofte varer med dårlig kvalitet og kort levetid.

- Som forbrukere kan vi like de lave prisene, men kloden vår betaler en enormt høy pris. Fretex er engasjert i flere prosesser, nettverk og utvalg for å snu dagens situasjon til mer bærekraftige løsninger. Vi er opptatt av kvalitet og at alt som er produsert må brukes så lenge som mulig, slik at det blir mindre behov for å produsere nye varer, sier Kjønstad.

Prisene hos Fretex er vesentlig lavere enn ordinær pris på tilsvarende ny vare; dette for å stimulere til at gjenbruk velges framfor nykjøp. Samtidig som Fretex ikke kan konkurrere med lavpriskjedene når de har kampanjer med reduserte priser.

Priset for å dekke utgifter og videreutvikle den sirkulære varehandelen

Fretex solgte i 2023 omtrent en million brukte plagg, og er eneste aktør med storskala sorteringsanlegg for brukte klær i Norge. Hvert eneste plagg som selges i butikkene er vurdert ut fra tilstand (brukt/slitt, passform, knapper, glidelås og sømmer intakt, uten hull og lukt), materialer (ull, silke, akryl osv), snitt og design, stilart og epoke, mengde av tilsvarende var i butikkene og på lager akkurat nå, sesong, etterspørsel etter denne spesifikke varen fra kundene, og gjenbruksverdi (hva koster tilsvarende vare i andre bruktbutikker med ordinært ansatte).

Prisen som så settes skal dekke sin del av lønnskostnadene til de 300 ansatte, kostnader og vedlikehold av 3500 innsamlingsbokser, transport fra boks til sorteringsanlegg, håndtering på sorteringsanlegg, strøm, rengjøring og vedlikehold, transport til butikkene, butikkdrift, administrasjon, regnskap, markedsføring, bidrag til Frelsesarmeens sosiale arbeid og merverdiavgift.

Fretex jobber for at det skal bli nullmoms på brukte varer. Det er et grep som vil redusere prisene og fremme gjenbruk.

Feil forekommer

Fretex kan prise noen varer feil, og ber kundene om å si i fra hvis de mistenker at en pris ikke stemmer.

Aktuelle saker fra den siste tiden: